Kampanj Oktoberlandet

oktober

Om Oktoberlandet

“Och Tsaren lät i sin strålande visdom sätta vaktstenar i bergen mot öst, på det att de månde varna honom den dag vår Arfsfiende vänder åter från sin exil. Så länge stenarne glimma hela utan sprickor, är ock Landet helt, och dess feer lefva i den största sämja.”

– Ur Landet efter Lejonkrigen (Kertjak, 33 e.lk.)

Oktoberlandet är en unik blandning av urban fantasy, steampunk och ryska revolutionen. Denna nya och helt omarbetade utgåva av det kultförklarade rollspelet är skriven av Christian Mehrstam (som skrev den första utgåvan för tio år sedan och även ligger bakom det prisade OSR-spelet Whitehack) och hans två vapendragare Nils Hintze och Karl Bergström. Den 256 sidor tjocka boken illustreras och formges av Johan Nohr, som tidigare designat Symbaroum och ritat zonkartorna i Mutant: År Noll.

Oktoberlandet dras du in i kampen mellan en härskande Tsar och de Makter som söker störta honom. Kanske har du valt sida som hemlig polis, kultist eller revolutionär? Kanske hamnar du i trubbel som avdankad boxare, honlighetskämpe eller journalist? Oavsett vilket står varken rubler, rättvisa eller pravda att finna utanför spänningen mellan traditionella trosatser och moderna möjligheter. Du måste överleva såväl urgamla riter som ubåtsfärder och kulregn. För när spelet börjar och den första snön faller mjuk över taigans skraggar och Leongrads gator, återvänder något till Landet som hotar att påverka allas öden.

I Fria Ligans nyutgåva av spelet formar du ditt Oktoberland med utgångspunkt i berättelser, rapporter, dikter och brev. Reglerna bygger på den internationellt väletablerade spelmotorn FATE, och introduktionsäventyret Tsarens röst lägger grunden för en längre kampanj. Själva boken bryter ny mark för hur ett rollspel kan presenteras. Byt bleka britter mot fauner, råer och kobolder! Byt viktoriana mot Ryska revolutionen! Upplev ångpunk som du aldrig upplevt det förut!

Besök Fria Ligan för mer information och för att köpa spelet.

Karta över Oktoberlandet

Med tillstånd av Fria Ligan.

karta

Rollpersonerna

Fjodor ”Innokentij” Fjodorov

Фёдор ”Иннокентий” Фёдоров

Spelare: Adam Yngvesson

Folkslag: Alv

Attribut:

 • Alv med ett hjärta av guld, kattguld
 • Min eld är den största i oktoberlandet
 • Jag hatar att jag älskar mitt jobb
 • Konsten lyder inga regler – inte heller konstnären
 • Försynen har stora planer för mig
 • Min framgång är ingenting värd om jag inte får skryta med den
 • Det vardagliga intresserar mig bara om det kan göras ovardagligt

Utseende: Högrest spetsöra, gracilt byggd. Mörkt halvlångt hår, bra drag. Rör sig graciöst med långa kliv och självsäker uppsyn. Som den storstadsdandy han är, är han alltid uppklädd i tredelad kostym och hatt, men på ett ledigt och otvunget sätt. När det är kallt bär han också en lång halsduk och en dyrbar rock av sobelpäls.

Bakgrundshistoria: Född och uppvuxen i Leongrad. Båda föräldrarna är alver, pappan arkitekt och mamman läkare. Innokentij är enda barnet, men föräldrarna har aldrig varit särskilt engagerade i sin son. Han har gått igenom en rad faser och specialintressen men har aldrig haft tålamodet att slutföra någon akademisk utbildning. Innokentij är en passionerad och självbelåten natur och rör sig främst inom kulturella hovfolkskretsar, utan förståelse eller sympatier för de mindre lyckligt lottade. När han började på Onkel Koljas Sekreta Byrå visade han sig faktiskt snabbt vara är en väldigt lovande detektiv, men han har svårt att acceptera sitt kall då det inte rimmar med hans självbild – Innokentij ser sig själv som konstnär, dock med ständigt skiftande uttrycksformer. Just nu är han “poet”. Namnet Innokentij har han tagit själv, då han anser att hans dopnamn, Fjodor, inte är tillräckligt litterärt.

Luka Petrovich

Лука Петрович

Spelare: Eric Herlin

Folkslag: Faun

Attribut:

 • Sliten och härdad faun
 • En gång polis, alltid polis
 • På botten har man inte råd med heder och principer
 • Tar allt för laget
 • I klorna på Ochrana
 • Tsigaretterna håller mig fokuserad

Utseende: Storväxt hanfe i trettioårsåldern med långt brunt hår och ett yvigt skägg. Har ett väderbitet ansikte och en bister uppsyn. Klär sig i en mörkbrun rock och ett par kraftiga skor

Bakgrundshistoria: Tidigare polis och senare verksam i motståndsrörelsen. Den hemliga polisen Ochrana har honom under uppsikt och har tvingat honom att spionera åt dem. Numera försöker han hålla låg profil för att slippa undan Ochrana och har börjat jobba för Onkel Koljas detektivbyrå.

Lytkin Smirnov

Лыткин Смирнов

Spelare: Simon Karlsson

Folkslag:

Attribut:

 • Ta från de rika – dela lika
 • Ett råbarkat rå
 • Pennan är mitt vapen men ibland fungerar en rak jävla höger bättre
 • Lägger näsan i blöt i tid och otid
 • Säger vad jag tycker- nästan för mycket
 • Jag är stolt över min far men vill inte bli som han

Utseende: Lång och reslig med grova armar härdade av det slitsamma arbetet i hamnen. En intensivt stirrande blick, stor spetsig näsa. Kortklippt hår på huvudet. Något gråbrun hy.

Bakgrundshistoria: Uppväxt i ett fattigt arbetarhem i Trästan. Far har jobbat hela sitt liv som stuvare i hamnen. Mor arbetade länge som hembetjänt åt en välbärgad familj. Min uppväxt var av allra enklaste slag men mina föräldrar såg alltid till att jag hade mat i magen och hela kläder, vilket ofta innebar att dom fick jobba hårt för att det skulle bli så och ofta fick dom själva svälta för att jag skulle bli mätt. Mor lärde mig att läsa och skriva och jag fick snabbt upp ögonen för prosa som romantiserade arbetarklassen och ifrågasatte överheten.

Annabella Karenina Ilitja “Anna” Ivanova

Анна Ивановна

Spelare: Martin Sellgren

Folkslag: Älva

Attribut:

 • En älva ger sig aldrig!
 • Är den sönder – låt mig se!
 • En gång är ingen gång – alla förtjänar en extra chans.
 • Om du vill så gör vi det – jag backar inte. 
 • Sluta snicksnacka, kom så går vi.
 • Alltså kentaurer, Gud vad de är töntiga.

Utseende: Litet och nätt ansikte med nyfikna ögon. Halvlångt och spretigt hår. Bestämd och rak kropp med en antydan till vingar bakom den ordentliga flygarkavajen.

Bakgrundshistoria: Uppväxt i de finare kvarteren nära kejsarkvarteren. Både mamma och pappa är i livet och tillhör den bildade universitetseliten. Även om Anna tidigt följde i sina föräldrars fotspår med höga betyg och en näsa för det akademiska kände hon sig aldrig hemma i den världen, utan tillbringade tidigt alltmer av sin fritid till att läsa om flygaress, flygplansmodeller och allt det som hör till. Till hennes föräldrars stora förtret tog hon så efter grundexamen värvning i den kejserliga flygakademin och utbildade sig till pilot. Där steg hon snabbt i graderna innan hon föll från grace i en ack så pinsam incident. Vilken tur då att Onkel Kolja har en detektivbyrå som alltid behöver hjälp!

Ordningens Hjul

Ordningens Hjul, denna mystiska manick, är central för äventyret Tsarens Röst. Våra protagonister vet inte mycket om artefakten från början, men gör sitt yttersta för att ta reda på dess ursprung, funktion och mekanismer. Urklipp från Lytkins anteckningsblock:

lytkinsnotes